suara rakyat suara keramat

suara rakyat suara keramat
Kerajaan sepatutnya takut kepada rakyat. Bukan rakyat yang takut kepada kerajaan

Monday, December 14, 2015

Minda melayu yang tak bangkit ..


PAU ditutup dengan ucapan dan pesanan "Rakyat perlu pilih antara UMNO atau DAP yang anti islam". Sangat jelas bahawa sentimen perkauman dan agama akan menjadi agenda utama permainan pada PRU-14 nanti.

Gurkah-gurkah politik di'port' secara ikhlasnya sangat-sangat kecewa dan sedih bila mengenangkan yang ramai orang-orang melayu yang percaya dengan dongengan yang saban tahun didendangkan pada PAU ini iaitu hanya umno yang mampu bela orang melayu. 

Untuk membebaskan orang-orang melayu terutama yang dari kampung-kampung dan yang diluar bandar daripada pegangan ini sangat-sangat lah sukar dan terlalu sukar. Orang-orang melayu dari kampung-kampung dan luar bandar yang sudah berhijrah ke bandar-bandar besar dan kota-kota yang tidak bermaklumat atau hanya mendapat maklumat daripada akhbar utusan,RTM dan tv milik umno juga tidak terkecuali untuk percaya yang hanya umno yang mampu membela orang melayu.

Gurkah-gurkah politik ini sangat sedih dan kesihan dengan orang-orang melayu jenis ini yang sangat-sangat takut dan begitu mudah ditakutkan dan diugut. Ini kerana orang-orang melayu ini sejak kecil lagi telah di didik yang umno ini bagaikan ibu bapa tok nenek moyang mereka.Mereka akan tetap memaapkan umno seperti memaapkan ibu bapa tok nenek moyang mereka. Percaya lah kalau ada lagi 10 kali skandal seperti 2.6 billiun ini pun orang-orang melayu jenis ini tak akan peduli pun.  

Kalau nak di'list'kan, tak tersenarai kerana begitu banyak skandal-skandal dari dana-dana awam yang telah dirembat olih mereka (pemimpin-pemimpin umno). Jadi dalam kes ini siapa yang telah tipu orang-orang melayu dan siapa yang telah kencing'kan orang-orang melayu itu sendiri?

dollah yankee -
orang-orang melayu perlu tolak Najib (dan juga siapa saja yang akan dia sedikit hari lagi) dan umno pada PRU akan datang. Orang-orang melayu dijamin selamat dan sejahtera jika umno sudah tiada. Pemimpin melayu lain masih ada. Orang melayu boleh berharap kepada Khalid Samad, pada Mat Sabu, pada Mahfuz Omar, pada Salahuddin Ayub, pada Rafizi Ramli, pada Zairil Khir Johari dan banyak lagi daa ... apa yang nak ditakutkan?

1 comment: