suara rakyat suara keramat

suara rakyat suara keramat
Kerajaan sepatutnya takut kepada rakyat. Bukan rakyat yang takut kepada kerajaan

Monday, April 27, 2015

Begitu punya banyak hang dah kebas?!


Dah banyak laporan dan pendedahan yang mengaitkan budak cina tembam Jho Low ini dalam kes RM42 bilion 1MDB, tetapi masih tidak ada sesiapa dari pihak yang berkuasa memanggilnya untuk siasatan.
Yang pihak polis bergerak seperti ‘siput yang lembab’ dalam penyiasatan 1MDB ini kenapa? Sedangkan pasukan khas siasatan 1MDB telah pun ditubuhkan pada 9 Mac lalu.
Dah dekat dua bulan. Kita dengar hanya 'ciput' saja kemajuan tentang siasatan terhadap 1MDB.
Portal berita internet yang kecil seperti Sarawak Report dah pun dapatkan dokumen-dokumen yang berkaitan dengan 1MDB ini dengan lebih cepat dari pihak berkuasa Malaysia.
Polis kena berterima kasih kepada Sarawak Report sebab dah buat kerja dalam menyediakan bukti-bukti dan menyenaraikan semua aliran wang yang menghantui dana 1MDB.
Sarawak Report telah mendedahkan macam mana USD 860 juta duit dana 1MDB dimasukkan ke dalam akaun bank Good Star Limited yang dikawal budak cina tembam Jho Low ini di Bank RBS Coutts yang berpengkalan di Switzerland.
Jho Low juga didakwa mengawal akaun yang menyimpan sejumlah USD 528 juta di Bank BSI berpengkalan di Singapura.
Tambah memalukan, Sarawak Report melaporkan pihak berkuasa Singapura disifatkan lebih telus apabila agensi negara itu telah mengutus surat kepada Bank Negara Malaysia bersama dengan maklumat akaun anak-anak syarikat 1MDB yang disimpan dalam bank BSI.
Nampaknya, dengan jejak Jho Low sepanjang kontroversi 1MDB, di samping hutang RM 42 bilion dan kehilangan berjuta-juta dolar lagi, kita sangat berharap agar KBAB sekurang-kurangnya hantar jemputankepada budak cina tembam Jho low ini untuk 'meeting' jika tak mahu tangkap dia.
Tapi jika kita lihat interview Jho Low di media setakat ini, tidak akan ada apa-apa tindakan atau NFA, no further action.
dollah yankee - Sekali rembat,7 keturunan makan tak habis!

1 comment:

  1. INI ADALAH SATU SIFAT DAN SIKAP YANG CUKUP BIADAP YANG DILAKUKAN OLEH NAJIB TERHADAP RAKYAT MALAYSIA. PENGKHIANATAN SEUMPAMA INI SEPATUTNYE NAJIB SERTA KUNCU KUNCU HARUS DIHUKUM MATI.RAKYAT SENGSARA ANAK NEGAR INI BERHUTANG SEDANGKAN DANA SERTA HARTA NEGARA TELAH DISALAH URUSKAN UNTUK KEPENTINGAN PRIBADI.DIHARAPKAN SELURUH RAKYAT MALAYSIA HARUS MENGHAPUSKAN ORANG SAPERTI NAJIB INI BERSAMA KUNCU KUNCUNYE.PADA ANAK MUDA RAKYAT MALAYSIA KAMI YANG DIKIRA SUDAH SAMPAI PENGHUJUNG KAMI DOAKAN SEMOGA KAMU SANGGUP BERJUANG HABIS HABISAN DALAM BAB INI.PENGKHIANAT SAPERTI NAJIB INI MENJAHANAMKAN UGAMA BANGSA DAN NEGARA.

    ReplyDelete