suara rakyat suara keramat

suara rakyat suara keramat
Kerajaan sepatutnya takut kepada rakyat. Bukan rakyat yang takut kepada kerajaan

Thursday, August 14, 2014

Cina,hindu dah tak percaya PAS


Kenyataan beberapa orang pemimpin-pemimpin besar dalam parti PAS umpama 'kecik tapak tangan,padang bola mereka nak tadah' pada Khalid dalam mengalu-alukan hasrat Khalid Ibrahim nak 'join' parti itu telah menyebabkan gurkah-gurkah politik di'port' kata yang mereka ini ada agenda rahsia dan tersembunyi untuk merampas kerusi MB dan mengawal negeri yang paling maju dan kaya itu. (Nak rampas kerusi MB dan nak kawal negeri paling kaya? Sudah-sudah lah..bagi dekat hangpa Terengganu,Terengganu lingkup!,bagi dekat hangpa Kedah,Kedah lingkup! ni nak pelingkup Selangor pulak)

Bila saja Khalid 'join' PAS, parti itu akan ada 16 adun dalam DUN Selangor dan mereka bolehlah ber'kerjasama dengan  umno (sepertimana Najib yang ber'kerjasama dengan Khalid Ibrahim) untuk membentuk kerajaan negeri yang baru dengan 'simple majority'. Jika ada mana-mana atau seorang-dua wakil rakyat dari PKR yang bersekutu dengan Khalid Ibrahim yang akan melompat katak', maka itu akan menambah kuatkan 'kerjasama' yang baru ini.

Walaupun Khalid Ibrahim 'musibat' ni tak mahu 'join' PAS, tapi dia boleh jadi kawan mereka dengan menjadi adun bebas yang mesra PAS dan dia boleh terus jadi MB (MB pas). Dan maka boleh lah Khalid gula-gulakan adun-adun PAS yang ada untuk meneruskan hasrat mereka yang cuba mahu menjadikan bandar Shah Alam sebagai sebuah bandar islamik / 'islamic city'. Hanya inilah caranya jika Khalid masih nak terus duduk di kerusi MB sampai pilihanraya depan (maka sempat lah juga jika dia nak rembat apa yang patut dirembat!).

Dalam perkara MB Selangor ini, PAS telah terbahagi kepada dua grup. Satu grup 'old-school' yang diwakili olih ulamak-ulamak yang tetap mahu menadahkan 'padang bola' kepada Khalid dan menerimanya kedalam parti  dan kekal MB, dan satu lagi ialah grup 'new-school' yang terdiri dari yang muda-muda, yang bercita-cita tinggi yang menyebelahi dan senang ber'kerjasama dengan PKR dan DAP.

Dalam perkara ini bukan sahaja Pakatan Rakyat akan lingkup, tetapi juga cina-cina dan hindu tak akan undi PAS lagi pada PRU depan.

dollah yankee -
Khalid 'musibat' ni ,walau gagap tapi 'champion' juga dia!








3 comments:

  1. Abang Dollah, gua respect cara abang beri pendapat. Gua pun berpendapat yang sama.

    ReplyDelete
  2. apabila PITIH yg dicari masing-masing perangai macam TAHIK

    ReplyDelete
  3. Hakikatnya president pas tu mmg xcerdik pun dlm politik perlu tindkn pantas bkn leh delay2 kesian rkyt heran aku dgn pas lmbab yng pkr pun bangang sbb pas org lain bg la nm lain takut dsai ada agenda

    ReplyDelete