suara rakyat suara keramat

suara rakyat suara keramat
Kerajaan sepatutnya takut kepada rakyat. Bukan rakyat yang takut kepada kerajaan

Monday, August 15, 2011

'Truth On-line'

Di-Malaysia, internet tidak di-ragui telah menjadi medan perang politik. Hampir setiap hari, setiap orang hari-hari  akan menggunakan laman web untuk menyalurkan apa juga maklumat-maklumat yang berhubungan dengan politik.

Ada kah ia sudah gagal di kawal? 'Out of control'? Bagi sesetengah pemerhati-pemerhati media yang pro kepada kerajaan BN/umno, mereka aka kata...yes...ya... sudah tak boleh di-kawal lagi.

Pemerhati-pemerhati media ini juga telah menyiram lagi api itu dengan minyak dengan berkata yang 'No Way' kerajaan BN/umno boleh menapis apa juga kebanjiran maklumat-maklumat sama ada melalui Blog-blog, Twitter, Facebook atau YouTube. Apa juga maklumat boleh di-sebarkan, boleh di-sampaikan kepada semua orang di-seluruh dunia hanya dengan sekali 'click' sahaja dan yang paling 'best', kandungan maklumat itu tak boleh dikawal sama sekali. Kalau kita taip 'puki mak hang', 'puki mak hang' lah yang akan keluar. Kalau kita taip 'Tetek Rosmah Mansor menggiurkan', yang tu lah yang akan keluar, tidak ada orang boleh meng'edit' perkataan tetek itu.

Nak ambil 'action' dekat sahabat kita yang telah menaip maklumat kata 'Tetek Rosmah Mansor menggiurkan' ?? Kirim salam lah sebab maklumat dan identiti sahabat ini boleh jadi 'invisible man', boleh main sembunyi-sembunyi. Kah..Kah..Kah..

Bila rakyat dah tak baca akhbar-akhbar harian yang ada, bila jualan akhbar-akhbar harian ini dah tak lagi laku kerana menyiarkan berita-berita yang di-putar belit, berita-berita yang telah di-'spin', berita-berita yang tak 'balance', rakyat tiada pilihan lain kecuali mendapatkan cerita dan maklumat yang sebenar melalui benda yang kita panggil 'truth online'.

Kebenaran yang telah terserlah melalui 'truth online' ini telah menyebabkan kerajaan BN/umno cuba mengupah sesetengah blogger (yang dapat gaji buta) untuk meng'kaunter maklumat-maklumat dari 'truth online' ini, tetapi minta maap banyak-banyak lah sebab blogger-blogger upahan yang makan gaji buta ini masih gagal untuk menandingi 'truth online' melalui blogger-blogger sukarela yang telah mendominasi segenap ruang siber dalam bab politik tanah air.


dollah yankee -
Well...hidup blogger barisan rakyat !

No comments:

Post a Comment