suara rakyat suara keramat

suara rakyat suara keramat
Kerajaan sepatutnya takut kepada rakyat. Bukan rakyat yang takut kepada kerajaan

Tuesday, July 12, 2011

'Aunty BERSIH 2.0'

Terus terang ingin dikatakan bahawa semangatnya telah membuatkan gurkah-gurkah politik begitu sebak dan hiba. Pagi-pagi buta lagi dia naik bas dari Setapak berseorangan dan berhenti di Hospital Besar sebab jalan menuju ke bandaraya telah disekat. Dia berjalan kaki ke Chow Kit, Maju Junction kemudian melalui lorong belakang di little India melepasi Masjid Jamek untuk mengelakan diri dari sekatan polis, menuju ke Mesjid Negara tetapi telah di tahan olih seorang anggota polis berunifom dan empat mata-mata gelap ketika di Dayabumi.

Mereka meminta dia menunjukan kad pengenalan dan mengambil 'statement', kemudian dia disoal "kenapa pakai baju warna kuning?".  Mata-mata gelap tu silap banyak sebab aunty ini berpuluh tahun menjadi cikgu sekolah yang mengajar bahasa inggeris. "Apa pasal saya tak boleh pakai baju warna kuning?". Jawapan dari cikgu pencen ini terhadap soalan-soalan bodoh dari mata-mata gelap tadi benar-benar membuatkan gurkah-gurkah ini cukup bangga dan jawapan begitulah yang sepatutnya semua rakyat kena jawab sebab Malaysia kita adalah sebuah negara demokrasi, dan gurkah-gurkah ini kata lagi..ini baru lah 'iron lady' sebab ketika ramai yang berlari untuk berlindung dari tembakan gas pemedih mata, dia juga yang menjerit-jerit supaya tunggu, kita mara dan jangan lari.

Dia adalah antara orang-orang yang berani dan bersemangat, mempertaruhkan kesihatan  dan keselamatannya bersama-sama dengan puluhan ribu yang lain turun ke jalan raya untuk 'walk for democracy' dengan berbaju kuning, biarpun awal-awal lagi polis telah memberi amaran yang sesiapa yang berbaju warna kuning akan ditangkap kerana disyaki menyokong perhimpunan bersih-2.

Sebagai menghargai semangatnya gurkah-gurkah telah berdiri dan salut.

dollah yankee -
Betul lah kata Mat Sabu semalam, kalau berak cirit dan taik pula warna kuning, maka jaga-jaga lah sebab anda mungkin kena tangkap semasa berak.

2 comments:

  1. Tabik spring Che GU.Saya berasa amat bangga

    ReplyDelete
  2. ala dollah yankee oiii...ang tu bersih sgt ker....???

    ReplyDelete