suara rakyat suara keramat

suara rakyat suara keramat
Kerajaan sepatutnya takut kepada rakyat. Bukan rakyat yang takut kepada kerajaan

Monday, June 27, 2011

Tukar Tiub kata 'Barua-Barua Cukong', Pak Bakaq Penarik Beca lagi ganas, kata 'anjing-anjing cina'.

Meminjam kata-kata dari tukartiub... ini lah wajah-wajah melayu-melayu yang jadi 'barua cukong'...

Kalau kita perhati betul-betul... siapa tak kenal Ho Hup Construction? ini syarikat cina 100%. Di ambil orang melayu untuk jadi 'barua'. Kalau kita tengok sekali lagi betul-betul... yang jadi 'company chairman' ada lah bekas Datuk Bandar Kuala Lumpur, ini bermakna semua perancangan pembanggunan di-dalam Kuala Lumpur untuk 10 tahun yang lepas dan untuk 10 tahun yang akan datang, ada dalam 'poket' orang ini. Bekas Datuk Bandar, kabel mesti lah dah tentu sebesar paha, dah tentu kerja-kerja Ho Hup Construction akan jadi lebih mudah,lebih senang.

Sepanjang pengalaman gurkah-gurkah politik di'port' lahh..., jarang-jarang sangat lah nak dengar satu jawatan sebagai 'company deputy chairman' dalam mana-mana syarikat. Tetapi Ho Hup Construction telah ujudkan satu potfolio 'deputy chairman' dalam syarikat mereka. Cuba tengok tengok siapa 'deputy chairman' itu. Bekas polis, kalau tak kerana ada kes, dah tentu mangkuk ni dah jadi KPN pun.

Apa tujuan dia di-lantik sebagai 'deputy chairman'? Mengikut pengalaman gurkah-gurkah politik di'port' ini lagi, melayu-melayu yang dilantik menganggotai sebagai pengarah dalam syarikat-syarikat cina hanya lah hendak memudahkan tugas mereka. Contohnya sangat jelas di-sini. Chairman ada lah bekas Datuk Bandar KL, tak ke senang nak berurusan dengan DBKL? Manakala deputy chairman pula bekas orang kanan polis, jadi gurkah-gurkah beranggapan mana-mana tapak projek pembanggunan milik Ho Hup Construction sudah tentu tidak akan ada sebarang masalah dengan pihak berkuasa dan penguatkuasa. Tidak akan ada ada orang yang berani nak 'pau', tidak akan ada orang yang berani nak kacau dan tidak akan ada orang yang berani dan pandai-pandai nak check sama ada buruh-buruh binaan mereka itu halal atau haram.

Gurkah-gurkah tak lah pula nak gatai pungkok nak check tengok sama ada Ho Hup Costruction ini dah pernah buat dan dah pernah dapat projek-projek DBKL dan projek-projek yang ada sangkut paut dengan polis...buat balai polis ka..buat kuarters polis ka...

Jadi, bacalah di-sini bila Pak Bakaq,penarik beca kata dan bercakap dengan penuh ganas tentang benda ini...gurkah-gurkah sangatlah setuju 1 ribu %.

dollah yankee -
Benda ni semua dah jadi dua tiga puluh tahun dahhh...

No comments:

Post a Comment