suara rakyat suara keramat

suara rakyat suara keramat
Kerajaan sepatutnya takut kepada rakyat. Bukan rakyat yang takut kepada kerajaan

Monday, June 13, 2011

Airmata saya gugur sebab menteri umno bodoh dan bangang!

"Saya telah berusaha menahannya, tetapi air mata saya gugur juga di-bumi Singapura ini akibat kebodohan dan bangannya menteri umno kita..", itu kata-kata terakhir seorang kakitangan KTM di stesen keretapi Tanjung Pagar,Singapura.

Ramai sedih, ramai kecewa, banyak yang tak boleh tahan perasaan, tapi KTM pula punya sial telah bercadang mahu mengadakan 'party' di sepanjang perjalanan tren terakhir menuju ke stesen keretapi Tanjung Pagar,Singapura pada 30 Jun nanti. Itu lah tarikh terakhir dan perjalanan terakhir ke-stesen yang telah di jual kepada Singapura. (...ini mesti kerja Anwar Ibrahim,Guan Eng dan Nik Aziz nie... kah..kah..kah..)

Tak ke 'kurang ajar' nama nya tuu..?? Nak buat 'party'!

Kepada 'musibat' yang telah bagi idea 'haramjadah' nak buat parti untuk 'last train ride party to Tanjung Pagar' tu di harap bawa-bawa lah bertaubat dan harap juga agar dapat batalkan hasrat mereka itu, sebabnya 'last train ride' tu bukan lah satu perjalanan untuk berseronok dan berhibur, tetapi sebenarnya ia adalah satu perjalanan 'heart breaking' dalam episod sejarah Keretapi Tanah Melayu di Singapura dan sejarah orang melayu.

Stesen Tanjung Pagar yang besar dan luasnya lebih kurang 176 hektar yang bernilai berbilion dollar itu kini telah 'ghaib'.

'Woodlands checkpoint' pula bukanlah sebuah stesen keretapi dalam erti kata yang sebenar, tetapi adalah sebuah kompleks untuk Kastam, Imigresen dan Kuarantin yang di-miliki olih Singapura.

Tak tahu lah dan tak boleh nak kita bayangkan bagaimana nanti operasi KTM di stesen baru  di-dalam komplek C.I.Q yang dimiliki olih Singapura itu.

Gurkah-gurkah politik di'port' boleh agak yang lambat laun nanti, atau memang tak lama saja lagi KTM sudah tentu akan di hambat keluar dari komplek itu dan berpatah balik ke Johor Bahru, dan bila itu sudah terjadi maka habislah sudah satu sejarah dalam lipatan KTM dan juga orang-orang melayu.

Sebab itu lah 30 jun nanti merupakan hari sedih, bukan lah hari untuk kita semua bergembira.

dollah yankee -
pernah naik keretapi tujuh hari tujuh malam tak berhenti...

6 comments:

  1. pak dollarz, try check apa singapow suda buat ngan stesyen tg pagar skarang. dah declare sbg national monument. mmg dungu mentri 1pundeeek ni. stesyen di singapow gadai, pi buat double track direct dr siam. lain kali tourist turun di changi, naik kretapi laju direct ke haadyai. kalu turun di bangkok, naik kretapi trus ke singapow. singgah kat 1pundeekk untuk kencing berak je. itu hari tibabi tiga siap buat promotion utk universal studio singapow yg genting group ada share. lanciao semua

    ReplyDelete
  2. Mungkin kerana tak mengaji. Hukum Muamalat. Haram menjual apa apa yang tak bertambah kepada orang Kafir. Jawab lah dihadapan Allah nanti. Harap Dollah yankee boleh buat entry khas tajuk menjual apa apa yang tak bertambah ni nanti

    ReplyDelete
  3. direct singapore -> siam -> singapore ?
    wahhh syok kita makan untung duit ransport ..

    ReplyDelete
  4. Saya telah berusaha menahannya, tetapi air mata saya gugur juga di-bumi Singapura ini akibat kebodohan dan bangannya menteri umno kita..", itu kata-kata terakhir seorang kakitangan KTM di stesen keretapi Tanjung Pagar,Singapura.-amboi pandai2 +....

    saya memg xsetj pun...untung singapore...pulau b.putih, tg. pgr semua dpt ke depa...kite haprak...manenya situation win win...nie situation win loss...penipu punya kera jaan...

    ReplyDelete
  5. Nilai sebenar tanah KTM di Singapura menurut anggaran pada tahun 1995 ialah RM1.5 trillion. Bagi forumer yang gagal matematik ketika UPSR (atau Penilaian Darjah Lima), RM1.5 trilion bermaksud RM1,500,000,000,000.00.

    Itu adalah penilaian pada tahun 1995. Pada tahun 2011, nilainya bertambah berkali-kali ganda lagi. Pada tahun 2015, nilai tanah itu boleh mencecah RM3 trillion. Jumlah RM3 trillion itu kalau dibelanjakan untuk bajet tahunan negeri Kelantan, 7,500 tahun baru boleh habis. Apa yang Malaysia dapat sebagai imbuhan ialah tanah sekangkang kera di pinggiran pantai yang nilainya tidak seberapa.

    Bandingan dengan bajet tahunan negeri Kelantan ialah RM400 juta. Bagi forumer yang gagal matematik ketika UPSR (atau Penilaian Darjah Lima), RM400 juta bermaksud RM400,000,000.00.

    Tanah KTM sudah terlepas ke tangan Singapura. Persoalan yang timbul ialah, oleh kerana nilai tanah itu sangat mahal, siapakah yang mendapat komisyen dari GOS dan berapa banyak?

    ReplyDelete
  6. Mereka yang terlibat menyerahkan tanah KTM di Singapura akan dikenang sampai bila-bila. Mereka akan kekal berada dalam lipatan sejarah. Kalau Sultan Hussien of Kampong Glam dikenang sebagai orang yang menyerahkan Temasek kepada Stamford Raffles, nama mereka yang terlibat menyerahkan tanah KTM di Singapura sebaris dengan Sultan Hussien of Kampong Glam. Kalau nama Sultan Hussien of Kampong Glam dikutuk sampai bila-bila, nama mereka yang terlibat menyerahkan tanah KTM di Singapura pun akan dikutuk sampai bila-bila.

    ReplyDelete