suara rakyat suara keramat

suara rakyat suara keramat
Kerajaan sepatutnya takut kepada rakyat. Bukan rakyat yang takut kepada kerajaan

Monday, May 30, 2011

Cina pun dah jangkit penyakit melayu dengan hindu!


Amat jarang kalau kita semua nak dengar yang bangsa cina di Malaysia boleh bergaduh, bertumbuk di sebabkan perbezaan ideologi politik. Setahu gurkah-gurkah lah, cina-cina di Penang ini akan bersatu hati dalam apa juga hal pun biarpun berbeza pendapat dan berlainan parti politik. 

Tetapi kini tidak lagi, kelmarin seorang gurkah politik telah berpeluang melihat sendiri dengan mata kepalanya bagaimana berlaku satu pergaduhan antara 'kepala-kepala' yang sama-sama merupakan orang cina akibat perbezaan ideologi politik di sebuah kedai kopi di Gurney Drive.

Kedua-dua cina yang bertumbuk ini, dua-dua pun 'kepala' dalam parti MCA. Dua-dua kepala ni ada lah orang lama dalam MCA, dua-dua pun ada jawatan dalam MCA negeri Pulau Pinang.

Puncanya ialah sebab salah seorang dari mereka (mangsa kena tumbuk) telah hilang kepercayaan kepada pemimpin-pemimpin MCA negeri, dan dia dikatakan sudah mempengaruhi banyak ahli-ahli MCA dan penduduk-penduduk setempat supaya memberikan sokongan mereka kepada Guan Eng dan DAP/Pakatan Rakyat, dan ramai juga lah ahli-ahli MCA yang tinggal di kawasan itu yang sehaluan dan sependapat dengan dia (mangsa) sudah membuat keputusan untuk memberikan sokongan mereka kepada DAP/Pakatan Rakyat pada masa PRU-13 nanti.

Suspek dan mangsa ketika itu sedang 'open table' (perbincangan cara gangster dalam menyelesaikan masalah) berkenaan dengan perkara ini dengan geng masing-masing. Entah di mana yang tak betul, atau mungkin ada yang tak puas hati, tiba-tiba kedua-dua 'kepala' ini telah dilihat sedang melepaskan tumbukan masing-masing sesama mereka.

Gurkah-gurkah politik di'port' cukup pasti yang suspek ini mesti ada sangkut paut dengan 'gangster', kalau tidak tak kan lah mangsa nak buat laporan polis kerana bimbang dengan keselamatannya.

Memandangkan polis kita adalah antara yang terbaik dalam dunia, mereka pun bergegas serta merta ke tempat kejadian untuk menemuramah beberapa orang ... tapi gurkah-gurkah politik diport' tau sangat akan perangai orang-orang  cina yang kuat simpan rahsia dan tak ambil pot pasal dalam kain orang lain, jadi bila polis tanya.. jawapan yang diterima.. "saya tak tau woo..saya tarak nampak woo.. wa emm chai lo.."


dollah yankee -
Dalam PRU, gangster pun ada peranan besar nak tentukan siapa boleh menang.

No comments:

Post a Comment