suara rakyat suara keramat

suara rakyat suara keramat
Kerajaan sepatutnya takut kepada rakyat. Bukan rakyat yang takut kepada kerajaan

Friday, April 08, 2011

Beza orang melayu dengan orang cina

Kalau benda dibawah nie terjadi dekat orang-orang melayu yakni guru-guru melayu, gurkah-gurkah politik di'port' rasa cikgu-cikgu nie dah bising-bising dah ... dapur tak berasap lah, bil letrik dah empat bulan tak bayarlah, bil air nak kena potong lah. Kalau ruangan forum atau pendapat atau sms dalam akhbar-akhbar, tak usah cakap lah! mesti penuh dengan aduan-aduan punya lah!

Tetapi tidak dengan orang-orang cina, sebab nya mereka kuat, daya tahan dan daya saing mereka cukup kuat. Kewangan mereka juga kuat. Jadi kalau setakat lima enam bulan gaji tertangguh, mereka masih boleh hidup lagi ...

guru-guru sementara disekolah-sekolah rendah cina di sekitar kuala lumpur telah tidak dibayar gaji mereka sejak dari bulan januari hingga mac.. mengikut terjemahan dari sebuah akhbar cina Sin Chew Daily.

(Jiao Zong) Persatuan Guru Cina berkata sekolah-sekolah cina ini telah mengupah kira-kira 100 orang guru pada tahun 2011 ini dan hampir keseluruhan cikgu-cikgu ini tidak mendapat surat lantikan daripada Kementerian Pendidikan. Manakala yang dah dapat surat perlantikan pula gaji mereka hanya akan dibayar daripada bulan April walaupun cikgu-cikgu cina ini mula mengajar pada bulan Januari.

1 comment:

  1. palat. ko nak babitkan cikgu pehal?

    ReplyDelete