suara rakyat suara keramat

suara rakyat suara keramat
Kerajaan sepatutnya takut kepada rakyat. Bukan rakyat yang takut kepada kerajaan

Friday, November 19, 2010

Guan Eng: "Rakyat yang mesti diutamakan"

Berita baik dari Lim Guan Eng, minggu lepas semasa menggulung perbahasan bajet kerajaan negeri PR Pulau Pinang dalam Dewan Undangan Negeri yang bersidang, 'RAKYAT TETAP DIUTAMAKAN' bila Guan Eng mengumumkan yang skim bantuan 100 ringgit program penghargaan warga emas akan dilebarkan lagi.

Dan bermula tahun 2011 golongan ibu-ibu tunggal atau lebih femes sebagai mak-mak atau kak-kak 'JANDA-JANDA' dan juga OKU juga akan berpeluang menerima bantuan skim 100 ringgit yang diumumkan itu.

Sebaik saja mendengar berita itu, ada jiran-jiran gurkah-gurkah politik di'port' yang tergolong dalam golongan 'JANDA-JANDA' yang layak untuk mendapat bantuan ini telah datang kerumah salah seorang gurkah-gurkah politik di'port' ini untuk meminta bantuan bagaimana mahu mendaftarkan diri mereka kedalam program itu.

Seorang janda muda, umur 25 tahun yang namanya Siti berkata jika dia mendapat bantuan itu, boleh lah beli barang-barang keperluan dapur atau beli buku-buku pelajaran untuk anaknya yang berusia 7 tahun.

Gurkah politik di'port' ini boleh dapat rasa kegembiraan di-hati Siti yang bekerja sebagai seorang Jurujual di supermarket, apabila kerajaan negeri PR bersikap bertimbang rasa dan menghargai 'struggles' mereka, walaupun ianya hanya bernilai 100 ringgit namun ia sesuatu yang besar bagi mereka.

Dengan nada seperti seorang Ketua Puteri Siti menambah "..bukan senang tau nak membesarkan anak seorang diri, terutamanya dengan sikap dan persepsi serta diskriminasi masyarakat tentang janda-janda, tetapi sekurang-kurangnya kerajaan PR telah mengiktiraf usaha kami dan anak-anak kami membesar dengan sihat dan baik..."

Seorang daripada rakan Cik Siti ini yang juga seorang janda berusia 35 tahun yang kematian suami dalam satu kemalangan berkata, dengan duit ini boleh lah dia membawa keluar 2 anak daranya untuk makan-makan diluar "...depa misti suka punya..." katanya.

Walaupun 100 ringgit ini bukanlah besar, sebab bagi gurkah-gurkah politik di'port', sekali isi minyak kereta saja pun dah 115 ringgit, tetapi sekurang-kurangnya ia sebagai 'token' untuk menghargai 'JANDA-JANDA' dan OKU dalam mengharungi kos hidup yang tinggi.

" Ini macam 'ang-pow' lah untuk mak-mak janda dan orang-orang cacat dan kurang upaya".dollah yankee -
sedang tunggu apa pulak umno nak buat??

1 comment:

  1. Guan Eng: "Rakyat(cina la tu!) yang mesti diutamakan(Melayu mesti dibodookan)"

    ReplyDelete