suara rakyat suara keramat

suara rakyat suara keramat
Kerajaan sepatutnya takut kepada rakyat. Bukan rakyat yang takut kepada kerajaan

Saturday, July 17, 2010

FOMCA..Yen Na da daiii..!!


FOMCA ni gurkah-gurkah politik di'port' kata macam kepala musibat. Sebabnya, masa kerajaan belum umum harga barang-barang naik, dia asyik dok 'nga-nga'. Tapi bila kerajaan umum kenaikan harga (yang macam pencuri buat kerja), dia pun kalut sama nak suruh kerajaan cari jalan untuk bantu 'lower-income group' supaya dapat terus hidup, supaya dapat sesuaikan diri dengan kos hidup yang lebih tinggi.

Bukan dia tak sedar yang golongan 'lower-income group' ini lah yang akan mendapat kesan yang teruk dengan kenaikan harga barangan yang di-umumkan. Dia sedar, tapi dia masih dok 'nga-nga', masih dok tidur. Bila kerajaan dah umum, baru la dia pun sama naik sibuk suruh kerajaan buat sesuatu. Sepatutnya awal-awal lagi dia yang kena bagi apa-apa idea kepada kerajaan sebelum kenaikan ini di-umumkan, sebabnya rakyat semua dah tahu dan dah boleh agak harga barangan ini akan naik sejak dua tiga bulan sebelum ini lagi, cuma faktor masa saja yang menentukannya. Rakyat boleh tau, boleh agak, tak kan FOMCA yang penuh dengan orang-orang bijak pandai boleh tak tau?!

Bila dah di-umum harga naik, baru dia pun teringat nak suruh kerajaan fikirkan sesuatu. Baru dia nak tunjuk 'terer', nak cerita kata dia bela rakyat yang merupakan pengguna. Pooodahhh..Pundek !!!

Bagi pula idea gila !, minyak dah naik lepas tu nak suruh turunkan harga tiket bas sampai 30%, ada otak ka??!!. suruh dia beli bas, lepas tu bagi pengguna naik free baru dia tau, baru dia pula lari ikut pintu belakang !.

Untuk makluman semua, FOMCA memang menyokong penuh kenaikan harga barangan ini dan juga menyokong untuk memansuhkan subsidi.

FOMCA juga yang sepatutnya mendesak kerajaan untuk menyuarakan bantahan bagi pihak kita sebagai pengguna, tetapi sudah terbalik pulak, bila FOMCA pula yang suruh kita semua protes, dia suruh kita desak MP kita supaya MP kita menekan kerajaan agar dapat mendengar ketidakpuasan hati dan protes kita. Pandai laa... dia suruh kita buat, tapi dia selaku persatuan yang mewakili pengguna dok nga-nga, dok urut t*l*r.

Gurkah-gurkah politik di'port' pula kata, nak suruh MP desak apa? Umum harga pun masa dewan dah tamat bersidang. Bodoh !! punya statement FOMCA.



dollah yankee -
Tak ada hal, naik lah macam mana pun, sebab tak pakai kereta, hidup pula bujang, sorang-sorang. Duduk rumah warisan, loan tak ada, apa pun hutang pun tak ada. Makan bubur kacang satu mangkuk 80 sen pun boleh hidup bahagia !

No comments:

Post a Comment