suara rakyat suara keramat

suara rakyat suara keramat
Kerajaan sepatutnya takut kepada rakyat. Bukan rakyat yang takut kepada kerajaan

Saturday, June 05, 2010

Untung lagi cina-cina nie ...!Perlantikan Chua Tee Yong sebagai Timbalan Menteri Pertanian telah membuatkan biji mata gurkah-gurkah politik di port terbeliak kerana cina-cina bukit yang mengusahakan bermacam-macam industri asas tani seperti penanam-penanam sayur, pengusaha kolam-kolam ikan, dan juga mereka yang terlibat sepenuhnya dalam bidang pertanian yang hampir semuanya beroperasi diatas tanah-tanah TOL milik kerajaan ini akan mendapat manafaat sepenuhnya... silap-silap haribulan beratus ekar tanah kerajaan yang telah diusahakan mereka sekian lama dan one fine day mereka mungkin akan dapat tanah yang diusahakan itu secara buta atau free.

Chua Tee Yong dijangka tidak akan senang duduk, sebabnya penternak-penternak babi tidak akan membiarkan Tee Yong duduk diam dimana dia akan dikerah untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi penternak-penternak babi sebelum ini seperti permit, tenaga kerja dan pemindahan-pemindahan tanah atau 'land transfer'.

Pengusaha-pengusaha kolam-kolam ikan, nelayan-nelayan, tokey-tokey ikan pula akan 'memicit teloq' Chua Tee Yong supaya segerakan masalah untuk mengurangkan jurang perbezaan komunikasi diantara nelayan-nelayan dan tokey-tokey ikan cina dengan pihak kerajaan.

Manakala penanam-penanam sayur dan pengusaha-pengusaha ladang-ladang sayur-sayuran di kaki-kaki, ditepi-tepi dan dilereng-lereng bukit-bukit pula akan 'memaki hamun' Chua Tee Yong sekiranya dia tidak berbuat sesuatu berhubung dengan masalah tenaga kerja yang dihadapi mereka dimana 99% pekerja-pekerja diladang-ladang sayur ini terdiri daripada buruh-buruh asing yang mana permit kerja mereka tidak akan di perbaharui oleh kerajaan selepas lima tahun.


dollah yankee -

Pernah dengaq sendiri bila ADUN atau MP yang dipanggil untuk menyelesaikan masalah mereka lambat tiba akan kena maki...
"ley ma pu ki lu, kami undi hang suruh buat kerja untuk kami, jadi bila kami panggil, hang kena segera sampai, bukan sampai tiga empat jam kami kena tunggu..." (dia maki dalam bahasa cina laa..)

No comments:

Post a Comment