suara rakyat suara keramat

suara rakyat suara keramat
Kerajaan sepatutnya takut kepada rakyat. Bukan rakyat yang takut kepada kerajaan

Friday, June 11, 2010

Kalau tak tipu,bukan lah cina!


Masa zaman orang putih jajah Malaya dulu dia dah baca dan kaji perangai orang-orang Malaya yang terdiri dari Melayu,Hindu dan Cina.

Dia kata Melayu ini jenis yang malas,semua kira mahu yang senang yang 'eazy'. Contohnya bila kerja, kerja nak senang gaji mahu banyak. Hindu pula jenis yang tak boleh di-percayai. Kalau tidak orang tak kata, kalau jumpa ulaq dengan hindu, katok hindu dulu baru katok ulaq tu. Manakala cina pula jenis yang tamak dan penipu. Sampaikan orang kata, kalau tak tipu bukan cina.

Aku cukup setuju dengan pandangan orang putih tu tentang bangsa cina yang jenis penipu ini bila seorang sahabat yang bertugas dengan pasukan penguatkuasa Majlis Perbandaran Pulau Pinang telah memberitahu dia terkejut bila telah melihat seorang pekerja Indon sedang membasuh straw minuman yang sudah diguna semasa membuat pemeriksaan biasa dikawasan tempat-tempat makan di Pulau Tikus kelmarin.

Pekerja Indon itu memberitahu yang straw itu akan diguna semula, kira di-'recycle'semula laa..
pekerja itu juga telah memberitahu yang banyak kedai-kedai makan dikawasan itu menggunakan semula straw yang telah digunakan.

Ada juga bila straw-straw yang telah digunakan itu telah dipotong sedikit hujungnya selepas mendapati bahagian hujung straw itu mempunyai bekas kesan-kesan digigit.


dollah yankee -
Pukimak punya cina..Musibat! Kira nak menipu, straw pekak yang tak berapa duit tu pun nak tipu!

No comments:

Post a Comment