suara rakyat suara keramat

suara rakyat suara keramat
Kerajaan sepatutnya takut kepada rakyat. Bukan rakyat yang takut kepada kerajaan

Monday, June 21, 2010

Ini lah masalahnya bila kita rasa kita pandai,orang lain semua bodoh


Semalam pergi melawat mendiang Gan Teik Chee yang telah mengambil keputusan untuk menamatkan riwayatnya dengan terjun dari sebuah hotel dua hari sudah.

Gan seorang peguam, dan juga salah seorang daripada kumpulan yang menubuhkan Aliran.

Sampai disana sudah lihat banyak peguam-peguam, yang tua-tua dan dah pencen dan tunggu masa nak maposs ada, yang muda yang baru kenal tangga 'court' dan yang cap jari pun tak kering lagi pun ada, yang 'famous' yang muka selalu keluar dalam 'paper' ada, lawyer yang kaki ranjau dan kaki songlap duit client pun ada.

Ada laa sorang lawyer tu yang aku kenal, bertegur sapa dan sembang, lalu aku pun tanya apa makna bahasa undang-undang 'functus officio', lalu dia pun terangkan yang perkataan itu ada lah bermaksud apabila seseorang hakim itu telah membuat sesuatu keputusan maka dia sudah tidak boleh lagi membuat apa-apa pertukaran terhadap keputusan yang telah dibuatnya itu, berpatah balik atau pun buat 'u' turn.


Dia tanya kenapa? Aku pun cakap lah yang petang ini akan ada satu perjumpaan di pejabat AG untuk bincang pasal keputusan hakim terhadap MP Batu Tian Chua dalam kesnya yang gigit tangan seorang anggota polis yang telah didenda sebanyak 2,000 ringgit.

Entah macamana dia juga cakap yang seorang sahabatnya di pejabat AG telah memberitahu yang kalau ikut 'buku', parlimen saja yang berhak untuk menentukan sama ada Tian Chua patut di 'disqualified' kan atau tidak sebagai MP, bukanya hakim tersebut yang telah menurunkan denda terhadap Tian Chua dari RM3,000 ke RM2,000 dengan alasan untuk mengelakkan dari berlakunya pilihan raya kecil di kawasan itu dan demi untuk menjimatkan wang negara.

Manakala gurkah-gurkah politik di'port' yang kurengg tahu hal-hal mahkamah pula tetap berpendapat yang hanya SPR sahaja yang layak untuk 'declare' sama ada kerusi Batu itu kosong atau tidak bukan hakim mahkamah dan bukan parlimen.


dollah yankee -
Kah..Kah..Kah..bukan semua 'lawyer' pandai, ada juga 'lawyer' yang bahlol!

No comments:

Post a Comment