suara rakyat suara keramat

suara rakyat suara keramat
Kerajaan sepatutnya takut kepada rakyat. Bukan rakyat yang takut kepada kerajaan

Friday, January 01, 2010

'Big-Bang 2010'

Rakyat satu Malaysia sambut kedatangan tahun baru 2010 dengan 'Big-Bang', GULA sudah naik 20 sen. Kah..Kah..Kah.. baru padan muka kita semua.

PUTRAJAYA: Sugar will cost 20 sen more per kilo from today, with the new price being RM1.65 in Peninsular Malaysia and RM 1.75 in Sabah and Sarawak.

Itu lah 'Big-Bang' yang dimaksudkan, dalam satu Malaysia ni lepas pengumuman gula naik harga, ada yang ternganga, ada yang gelak besar, ada yang terkedu dan ada juga yang tak ambil pot langsung.

Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Ministry Secretary-General Datuk Mohd Zain Mohd Dom said the increase was necessary.

Selepas membohongi rakyat satu Malaysia pada Ogos 2009 yang harga gula tidak akan naik, dia punya menteri sudah lari, sudah hilang. Tak tau lah kot-kot sedang buat lawatan sambil belajar ke oversea. Yang tinggal untuk kena maki oleh rakyat ialah dia punya Secretary-General.

Betullah kata blogger http://tukartiub.blogspot.com sebelum ini yang raja gula Robert Kuok dah cabut dan para-para kroni sudah ambil alih. Kenaikan ini tidak lain dan tidak bukan hanya bertujuan untuk mengkayakan kroni-kroni yang sedang menunggu disekeliling.

He said that the impact of the increase on sugar based product was minimal.

Minimal? Minimal p##i mak hang! Tak reti ka? Kalau gula dah naik, segala macam punya benda makan pun akan naik, termasuk lah ANGIN kita, juga DARAH kita akan NAIK sama sebab menahan marah dan geram.

Bila harga gula sudah naik, segala macam mak nenek yang manis-manis pun akan naik, yang tak naik bila harga gula naik ialah KOTE! sebab bila barang-barang dah naik, kepala otak kita pun NAIK SERABUT sebab dok fikir, jadi nak KONGKEK pun tak ada 'mood' sebab KOTE tak naik.

dollah yankee -
pagi ini harga teh dan kopi masih lagi harga lama dan gurkah-gurkah politic di 'port' beri masa sampai 5 haribulan saja, sebab kedai-kedai mamak ini dah tak sabar-sabar nak naikan harga kopi dan teh.

No comments:

Post a Comment